Friday, May 20, 2011

pinjam duitskit!

Bila exam dah habis,aku tak tau nak nk buat ape..aduss!!.Dah siap kemas2 barang, masuk beg, isi kotak..pastu duk melangut atas katil ngadap lap top. Ini serius!!!..sebab dah mula rasa bunga-bunga kebosanan sekarang. Rumate lak ramai yang balik kg, takpela kg korang dekat..2,3 jam dah sampai..takyah nak lenguh2 badan nek bas.
              Dan senin ni still gak kena pegi kolej. Nak buat ape, aku pun tak tau. Ni lagi satu hal,kalau orang lain habis je exam dah berebut-rebut nek bas balik kg, tp kami..ermmm. Kena agak tabahkan diri ke kolej,mengisi masa dgn xtvt ape ntah sampai la result keluar.
             Meh kite story skit..menghilangkan rasa boring..


TOPIK: KENAPA PINJAM SUKA PINJAM DUIT ORANG!!


           Kalau nak dengar alasan memang banyak. Pinjam duit kawan-kawan kira ok lagi..kalau jenis suka pinjam ngan along lagila bahaya. Aku kalau family nak pinjam duit..memang sangat-sangat tak kisah. Sebab tu yang duk bersusah payah dengan kita selama ni. Duk tolong-tolong,duk bagi perhatian. Kalau kawan-kawan ni, yang betul-betul memerlukan boleh la consider nak bantu,macam hilang purse ke.


ALASAN PINJAM DUIT:


  •  gua sengkek la bro hujung-hujung bulan ni..
habis kau ingat, kawan kau ni tak sengkek hujung-hujung bulan..sama je..cuma bezanya, dia pandai menabung kau tak..dapat duit..joli.
  • banyak hutang kena bayar ni..
sape suh hang berhutang banyak-banyak..hutang sikit-sikit cukupla. Kau pinjam duit kawan kau tu, cam menambah hutang jugak ape??
  • awek gua nak sangat barang tu..tapi gua xde duit
cakap je kat awek hang..hang tu bukannye sekaya yang disangka..kalau nak sgt...beli sdiri. Abang pokai la yang, asyik beli barang mahal je untuk sayang..klau setakat 2,3 pu xpe..ni 2,3 ra..2,3 ri...aduss..mana abg nak cekau duit yang.
  • nak bayar duit umah sewa tak lepas la bulan  ni..
aih!!..habis kawan hang tak payah bayar duit umah sewa ke? Keje same-same..gaji pun same..ape yang membezakan??..lupa, hang duk kondo..kawan hang duk setingan je..sape suh sewa kondo???
  • duit kete..duit moto..dah lama tertunggak tu
dah hang yang bagi tertunggak banyak-banyak kenape. Orang cakap..kalau sikit-sikit lame-lame jadi bukit.tapi kes hang kalau lmbat bayar..kete moto kena tarik.
  • mak aku tetiba je jatuh sakit..banyak duit nak pkai..
kalau mak hang betul-betul jatuh sakit..leh consider la alasan tu. Benda berlaku tiba-tiba..kuasa tuhan, tambah-tambah duit simpanan pun nak kering..xpe-xpe leh bagi pinjam..buat amal jariah..betul ke tak tu hal hang ngan tuhan.
  • awek aku duk push-push suh masuk minang dia..
cakap je kat awek tu..suh sabar-sabar sikit. Sekarang awek push-push suh masuk minang..pinjam duit kawan. Dah masuk minang..mak bapak dia lak duk tekan-tekan suh kawen cepat..pastu pinjam duit kwn lagi. Dah kawen dapat anak..sampai sudah..satu family dibeban hutang..fikir la sendiri.
  • kete aku kena tarik la..
kete kau..kau punya pasal..kena tarik ke ape..yang tak pi bayar tu nape? Kau beli..kau jugak yang pakai. Tapi kau suh kawan bayar. Syok-syok bawak awek nek kete..keliling bandar..kawan yang keje over time, bersengkang mate..duk kena hulur duit..byar hutang kete kau..ape kes beb.
  • hang..xpe keje besar gaji besar..aku ni..keje bese-bese je..bak sekupang dua..
lorh..nk compare-compare gaji plak dah..sape suh tak keje elok-elok..menabung..keje biasa-biasa pun,kalau tau simpan duit..banyak juga.
  • bapak aku nak besarkan rumah..
bapak hang nak besaukan rumah hang la kena bagi duit, takkan kawan hang kot. Lain la klau kawan hang tu bakal jadi adik ipar or abang ipar hang dan dia baik hati nak bagi. Buat umah bukan seratus dua.
  • sebenarnya bukan kau yang nak pinjam..adik aku..
adik hang nak pinjam..suh dia mintak ngan kawan dia la,nape nak kena minta ngan kawan abang. Alasan nak bajet adik hang tu suci sangatla, tak pernah pinjam duit orang. Ade je kes macam ni, jgn tak percaya)
  • kau pernah berhutang ngn aku la dulu..
alamak, bila tu..masa skolah rendah..mase tadika.Ooo, aku pinjam duit kau buat beli..aiskrem batang yg seposen tu..kate dulu halal. Sekarang nak mengungkit lak..tp aku bagi pinjam seposen je,..kau sekarang mintak 100 hinggit..bunga ke??
  • dulu mase kau susah..aku yang tolong..kau lupa ke??..
ni alasan paling dramtik..nak tak nak kawan tu kena tolong la. Yela..terhutang budi .Kang orang kate, kacang lupakan kulit lak kalau tak tolong...ermmmm...ramai kot yang bagi sebab alasan ni..


kawan ni..kalau jenis memang suka tolong kita..masa kita susah takpe..leh kautim lagi..Tapi kalau jenis yang baru kenal. Orang kata rambut je sama hitam hati lain-lain! Kalau bagi pinjam, dah dia jenis cepat bayar takpe. Kalau jenis yang korang bagi pinjam tapi..dia jenis..daya ingatan tak berapa kuat tu yang payah. Berhutang kalau kita tak jelaskan berdosa tau. Bawa ke kubur. Ingatlah wahai insan.

No comments:

Post a Comment