Tuesday, June 28, 2011

kenapa berbohong ?!

cakap senohong gelama ikan duri..
bercakap bohong..lama-lama mencuri..


kenapa berbohong ataupun menipu??..aku listkan dibawah sebab-sebab berbohong.. 
kalau masa kecik berbohong sebab..


  • takut kena marah ngan mak..hehehe
  • nak something..macam hadiah ke..habuan ke...alaaa, dulu-dulu kalau nak duit raya lebih..kena posa cukup..tapi perut lapooo..masuk bilik air teguk air..hahaha..sila angkat kaki kalau pernah buat..(aku tak la..>_<)..pastu cakap posa..
kalau bagi pasangan yang kapel lak sebab..
  • untuk menjaga hati… alasanya nak jaga hati pompuan… coz org pompuan tidak suka mendengar yg reality … (byk hati perlu dijaga)
  • dah jadi hobi… slalu sangat menipu.. dah xbleh buang perangai tu.. kalau xbuat rasa ader je yg x kena..
  • nak cover line… menipu agar diri sendiri xterjerat…dengan kesilapan dan kesalahan yang  pernah dibuat..biasala tu..
  • tipu sunat.. kononnya untuk kebaikan bersama.. agar semua pihak senang hati dan mengelakkan dari pergaduhan.. betul ke???..
  • berbohong sebab takut kehilangan orang yang dia sayang..hakikatnya..yang salah tetap salah..
ada yang kata..some things are better left unsaid..tapi bukan menipu..tapi jangan bagitahu..tu dua benda berbeza..tak ke naya kalau orang kita tipu tu tahu..pastu mulalah cari idea tuk cover..dan kena menipu lagi..


tapi apa beza menipu dan berbohong..???..
memandangkan aku dah tamat ngan jayanya kursus induksi..(jaya ke??.. result induksi pun lom kuar lagi) maka aku teramatlah ada banyak masa tuk mengoogle..tapi aku tak tau la fakta ni betul ke tak..sebab aku tak rujuk kamus dewan bahasa dan pustaka pun..hehehehe



  • menipu tuk maksud dia...melakukan sesuatu tuk mendapat kepentingan diri dan memudarakat orang lain..
  • manakala berbohong lak..tidak bercakap benar dan memalsukan fakta...dan ia pastinya memudarakat orang lain..



        Senang aku cakap..kedua-dua perbuatan ni memang sah-sah salah..tak kira la bohong sunat ke, bohong wajib ke...dan yang sama waktu dengannya. Kepada yang suka sesgt..dah jadi hobi..ke memang dah cita-cita sejak kecik nak jadi penipu or pembohong..insaf-insaf la weii. Aku yakin sangat-sangat, kau pi mane-mane kompem-kompem kau ada jumpa kaki tipu. Menipu takde duit, pastu duk korek duit kawan sendiri. Hah!!..ni parah..arini tipu cakap takde duit nak makan, besok cakap umah terbako, lusa cakap keluarga meninggal, macam-macam la lagi. Idea orang yang suka menipu ni banyak. Malas aku nak listkan semua.
        
         Tu tipu golongan orang kecik-kecik cam kita, belum tipu orang besar-besar. Politik..politik dan politik. Macam-macam janji..tabur situ tabur sini..last last habuk pun takde. Tu bagi aku kategori berbohong gak..berbohong tuk raih undi...ermmmmmm... kan best kalau kita semua dikurniakan naluri tuk kesan orang menipu lak. Macam naluri ni.. hehehehehe...kompem-kompem takde orang yang berani menipu dan berbohong. Betul tak???..


anak buah kesayangan aku...MOHD AQIL MUKRI
time ni baru umo setahun lebih..comel!!


No comments:

Post a Comment