Thursday, June 2, 2011

tapak kaki chikselipar jepun 1

salam...
             dah setel belajar..sekarang ngah melepak ngan jayanya menunggu kursus induksi...lepas ni semua setel..dan aku dapat rasa debaran didada kian memuncak, takot tuk hadapi hari-hari mendatang bergelar seorang staff..seorang  MLT..dan menghadapi waktu-waktu mendatang dengan jayanya, menempuhi alam pekerjaan yang aku sendiri tak tahu suasananya..moga Allah permudahkan urusanku dan ditemukan dengan teman-teman yang boleh membimbingku..bosan -bosan ni nak cite skit pasal aku masa sekolah rendah..jom layan!


mari belajar ABC..

            kalau nak cerita semua memang banyak kot..celik-celik mata, masa umur 5 tahun kena pegi tadika, takotnya..ada kawan-kawan ke tak..sebab tu tiap-tiap hari aku menangis kat depan pintu pagar..tapi bila dah start belajar, bermain, jumpa kawan-kawan...family lak menangis pujuk aku balik rumah..hehehehehehehe..kelakar..tu belum masuk cinta monyet lagi..masa tadika pun dah ada orang bagi surat cinta, siap tabur-tabur bedak, pastu bagi bunga plastik selit kat surat tu..dan mak cik aku tak habis-habis menyakat aku..sebab dia berkawan rapat ngan kakak budak tu..kekadang ada gak dia ungkit pasal ni, tapi aku senyum je..cerita masa kecik aku kata..
            habis tadika masuk darjah 1..aku dah skit matured, dah tak nangis-nangis dah, kekadang je aku nangis..klau kena buli ngan budak laki kat sekolah..sebab aku selalu pakai kasut yang koyak penampalnya..aku sendiri pun tak tahu sebab apa..jalan skit, mesti tercabut..pastu budak laki mula lah duk gelak-gelak, cakap aku takde duit..nak beli kasut baru..ermmm...dan cinta hati aku pun dah berpaling arah, suka kat orang lain..sebab dia cakap aku selekeh..tak sesuai ngan dia..dasar lelaki..dia hidung berhingus gak dulu, tapi aku tak kesah pun..hahahaha..
           masa sekolah rendah memang best sangat-sangat..kawan pun  ramai..masa fardhu ain sebelah petang lagilah kelakar, berebut-rebut nak baca iqra..sapa cepat habis..buku satu sampai 6..kalau tak silap aku,..buku 6 susah sikit..ayat pun panjang-panjang..habis je baca iqra..ustaz duk mengajar kat depan... tapi aku ngan kawan rapat aku duk main pondok-pondok kat belakang, susun-susun kerusi atas meja..lepas kena marah..baru beria-ia susun kerusi elok-elok.. dan seingat aku, dari dulu lagi kot, aku selalu sangat sakit perut..dan tempat yang selalu mengadu adalah ustaz abas, dan dia mesti cubit perut aku,..cakap perut aku ni manja sangat.
           kekadang tu pergi sekolah ngan abang aku..dan kalau naik basikal ngan dia..kawan dia suka sangat ajak race..dan abang aku maybe lupa kot, dia ngah bawak adik dia kat belakang..geram aku..bukan kat dia, tapi kawan dia..pernah sekali tu `ter accident'..hah!! kan dah cakap..dan aku dah melalak tahap gaban..sakit woooo!!!..time tu dia pujuk jangan bagitahu atok,sebab atok aku ni garang sangat..dan aku sebagai adik yang baik memang tutup mulut je..tapi last-last atok aku dapat tahu jugak..sian dia kena marah..


cam kapel lak..huhuhu
            bila naik darjah 4 aku agak lasakla..shape pun takdenya macam perempuan, duk join olahraga..lumba lari la, lompat tinggi la, lompat jauh la, bola jaring la..kulit takyah cakapla..gelap manjang..perangai pun dah macam lelaki..cakap pun kasar je..dan time memang busy memanjang..nenek ngan ma pun selalu sangat duk membebel..yela, habis kelas kul 12.45 tgahari..balik rumah, aku makan..mandi..siap-siap terus pegi sekolah ngan basikal join latihan olahraga..balik umah lak lewat petang ~ makanan tak habis hadam pun lagi, dah tergesa-gesa nak pegi sekolah..macam sekolah tu rumah pulak~..bebel nenek aku..hehehehe..
          bila masa kena kemas kelas pulak..selalu sangat duk fight batang penyapu ngan ketua kelas..sampai patah-patah batang penyapu..seronok..jadi budak-budak ni..masa kat sekolah je aku rasa seronok sangat-sangat..sebab kalau balik rumah, environment dah jadi lain..almaklumlah aku ni cuma menumpang kasih kat rumah atok ngan nenek..ermmmm.. okay, skrang taknak cite part sedih..nak cite part best je dalam hidup.. apa lagi ey,.okay..masa sekolah dulu aku ngan lili, tini, ecah, asmaa..suka sangat duk lepak kat rumah sir saiful, kat kawasan sekolah tu jugak..sebab dia jual ais cream..dan kami memang selalu sangatlah dapat makan ice cream free..sebab kami memang kaki bodek berjaya..
          sampailah darjah 6,.macam-macam pengalaman..dulu takot nak masuk tadika sebab nanti xde kawan..pastu takot nak masuk darjah satu...tak tahu..nak belajar camne..tapi dapat gak habis belajar sekolah rendah ngan jayanya..dapat 4A1B..tapi aku xdelah bertuah cam kawan-kawan aku yang lain, biarpun bergiat aktif dalam sukan..ermmmm...orang lain dapat gak, tawaran pegi skolah berasrama penuh, sekolah sains, tak pun pergi sekolah yang gempak-gempak..sedih tu sedih gak la..tapi nak buat camne memang bukan rezeki aku kot..maka masuk la kat sekolah harian biasa..tapi dapat kelas cam best gak la..1 bestari..dan dapat biasiswa..dari situ aku mula merasa duit sendiri..walaupun tak banyak..dapatlah berfoya-foya..huhuhuhu...nak rest kejap cite bebudak aku sampai sini..ada masa aku sambung part 2 pulak..wasalam..



No comments:

Post a Comment