Thursday, July 7, 2011

hello!!!...

          Masyuk duk umah, tapi nak bukak blog ambik masa 3 jam..biasala tenet bukan laju cam duk KL. Takpe aku redha. Click punye click, tunggu punya tunggu, reload punya reload, last aku mata aku ajak tido.Membutha lagi baik. Cuti ni buat aku malas sangat ajak otak berfikir, nak santai-santai je..boleh macam tu??..hehehehe...
         Surat pengesahan jawatan dah sampai, adoiiihaiii!!!!. Dah nak start keje dah. Tapi aku cam rasa diri belum bersedia je lagi. Dulu excited nak keje, bila balik kampung cam malas lak nak berenggang ngan ma abah. Medical check up lom buat lagi, akuan sumpah pun belom buat lagi. Bila aku nak merajinkan diri ni???!!!. Tapi kisah pasal surat ni takyah cakap la, buat jantung aku tak berhenti berdegup. (kalau jantung berhenti berdegup, mati la babe!).
        Orang len dah siap buat medical check up, buat akuan sumpah dan dah buat pengesahan terima jawatan kat web SPA. Tapi surat aku baru sampai semalam. Tengok tarikh surat 25 Jun. Lama tol ambik masa nak sampai umah aku..ngat harini , nak pergi pejabat pos dah. Nasib baik sampai. Thank to Aki,..Akinamoto. Bukan  mamat jepun tau, tu abang aku. Mohd zaki..tapi aku je duk suka-suki panggil Aki xpon Akinamoto.hehehehe.. Sila jangan salah paham, dia bukan posmen. Tapi dia yang duk beria-ia cari surat aku.
         Semalam punya kusut, duk baca post-post kawan kat fb. Semua dah dapat, aku je yang belum dapat. Tetiba dia bukak pintu..tersengih-sengih.


Aki: Surat SPA dah sampai belom??
Tersengih-sengih, ade la tu nak kenakan aku. Susah ramai abang ni, syik diperkotak katik je. 


Aku:Belom lagi..ermmm, tapi xpe..besok nak pegi pejabat pos ngan abah dah... 


Aki:Jangan lupa bawak petrol tau, bako je pejabat pos tu..
Pastu dia bantai gelak sorang-sorang. Ciss!!!...


Aki:Tapi kan, kalau surat tu dia campak dalam semak camne?..masak la nak cari.Takpon , salah alamat.. Isi borang aritu guna alamat mana??.. Maklumla, anak ma semua lahir kat sini. Na, sorang je lahir kat Lombok!!!
..kuang asam gelugur punya abang. Tak habis-habis lagi ngan kes Lombok yang aku kenakan dia masa raya tahun lepas.


Aku: Takpe , boleh kol pejabat SPA kat Putrajaya. Minta surat baru..


Aki: Eh!!, mahunya makan masa seminggu kot nak sampai. Orang len dah keje, kita duk tanam anggur kat kampung la jawabnya.


Aku:ermmm...
Takde point nak fight ngan dia..sebab aku duk fikir-fikir kalau la betul surat tu takde kat pejabat pos besok camne. Memang boleh kol SPA, tapi mesti makan masa nak pos surat baru kat aku.


Aki:..masak la anak abah.. Abah pon xleh buat ape...
Pastu duk gelak-gelak.. geram aku. Kenapa happy sangat ni!!!. Happy la sebab boleh buat mulut aku senyap malam ni. Kalau tak memang kami suka berperang mulut...geram aku. Dia tutup pintu bilik, ngat dah nak blah...tapi tetiba terjojol kepala.


Aki: Nak tak???..Kan dah cakap, posmen tu salah atar kat alamat len...Ade ke pergi atar kat Lombok!
Waaaa....saje je..kat tangan dia dah de surat aku. Terpampang URUSAN SERI PADUKA BAGINDA.. 


Aku: Aki!!!..terima kasih..terima kasih..terima kasih..
Ntah berapa kali aku cakap..hehehehe..happy laa...saje je nak kenakan aku tadi.


Aki:Nah, coklat..besar-besar nak nangis lagi. Buat malu je..
Dia campak coklat. Aku duk sengih-sengih, cepat-cepat bukak surat. Takpe, malam ni malam kamu. Aku redha..


         Aku pun tak tahu, camne aku leh kamceng ngan dia sekarang. Dulu syik berperang je. Maybe, sebab 4 orang abang aku yang lain dah kawen, dia je yang belum kot. So, kalau nak manja-manja ngan dia je la. hehehehehe, walaupun dia brutal, mulut cam..ermmm..tapi aku tahu hati dia baik. THANKS AKI!!!!..

No comments:

Post a Comment